Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pierogi z makiem i wiśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie wiem czy takie pierogi będą lepsze latem czy na święta. Jedno jest pewne - są pyszne!

Pierogi z makiem i wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z makiem i wiśniami

 

  • wiśnie 650g,
  • mak 200g,
  • mleko 500ml,
  • cukier 2,5 łyżki,
  • miód 4 łyżki,
  • aromat waniliowy 3/2 łyżeczki,
  • 1 cukier waniliowy,
  • mąka 600g,
  • oliwa 2,5 łyżki,
  • szczypta soli,
  • letnia woda

Sposób przygotowania:

Pierogi z makiem i wiśniami
Mak płuczemy. Do rondelka wlewamy mleko i zagotowujemy. Dodajemy mak i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut co jakiś czas mieszając. Ugotowany, przestudzony mak mielimy w maszynce 3 razy. Wiśnie drylujemy, umieszczamy je w garnku, dodajemy cukier i cukier waniliowy i smażymy na wolnym ogniu 10 minut. Do maku dodajemy aromat waniliowy, miód, mieszamy. Kolejno dodajemy wiśnie i kilka łyżeczek powstałego podczas smażenia soku z wiśni. Dodajemy tyle soku, aby masa pozostała gęsta, ale nie sucha.



Na stolnicę wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Dodajemy oliwę i stopniowo dodajemy wodę zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką okrągłe kształty. Na każdym placku układamy farsz i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu. Pierogi podajemy polane miodem i posypane makiem, udekorowane wiśniami. Życzę smacznego :)
Pierogi z makiem i wiśniami
Do rondelka wlewamy mleko i zagotowujemy. Dodajemy mak i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut co jakiś czas mieszając.
Pierogi z makiem i wiśniami
Ugotowany, przestudzony mak mielimy w maszynce 3 razy.
Pierogi z makiem i wiśniami
Dodajemy tyle soku, aby masa pozostała gęsta, ale nie sucha.
Pierogi z makiem i wiśniami
Rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką okrągłe kształty.

Tagi:

mak pierogi danie