migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pierożki z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne małe pierożki z kiszona kausta i suszonymi grzybami. W sam raz na wigilijny stół ale nie tylko.

Pierożki z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierożki z kapustą i grzybami

 

 

  • FARSZ:
  • 500 g dobrze odciśniętej kiszonej kapusty
  • 60 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • sól,pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z kapustą i grzybami
Przygotować farsz do pierogów. Kiszoną kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Grzybki namoczyć wcześniej w gorącej wodzie i również ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę i grzybki dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę a następnie zeszklić na oleju. Dodać do kapusty i grzybów. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie wszystko wymieszać. Przygotować ciasto. Margarynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli a następnie dodać goracą wodę. Wbić jajko i wszystko wymieszać łyżką. Następnie wszystko przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem ciasto podsypać mąką i cienko rozwałkować. Kubkiem wykrawać koła o średnicy 8 cm. Na każde koło nakładać ok łyżeczki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisnąć widelcem. Gotowe pierogi ugotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Pierożki podawać z zarumienioną cebulką.
Pierożki z kapustą i grzybami
Etap 1 Ugotowaną kapustę i grzybki dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu i drobno pokroić.
Pierożki z kapustą i grzybami
Etap 2 Zagnieść ciasto odłożyć na 30 minut.
Pierożki z kapustą i grzybami
Etap 3 Potem ciasto podsypać mąką i cienko rozwałkować. Kubkiem wykrawać koła o średnicy 8 cm.