SUPERPRZEPIS

Pierożki z bobem boczkiem i cebulką

  • 1
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 18
Pierożki z bobem boczkiem i cebulką Więcej zdjęć (2)

Pierożki z bobem, to sezonowe pierożki najlepiej smakują gdy jest dostępny młody bób, dodałam do nich wędzony chudy boczek i cebulę, wyszło pyszne danie obiadowe które znika z talerzy w mig!

Składniki:

Pierożki z bobem boczkiem i cebulką

Ciasto:

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Pierożki z bobem boczkiem i cebulką

Ciasto:

Pierożki z bobem boczkiem i cebulką
z mąki jajka i wody zagniatamy elastyczne ciasto

Mąkę przesiewamy na stolnicę wbijamy jajko solimy, polewamy gorącą wodą i delikatnie łączymy ciasto, następnie zagniatamy elastyczne ciasto .

ETAP 2:

Pierożki z bobem boczkiem i cebulką
bób gotujemy w osolonym wrzątku odcedzamy

Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia.

ETAP 3:

Pierożki z bobem boczkiem i cebulką
bób mielimy w maszynce do mięsa

Następnie mielimy bób w maszynce do mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały.

ETAP 4:

Pierożki z bobem boczkiem i cebulką
Cebulę z boczkiem łączymy ze zmielonym bobem doprawiamy farsz do smaku

Cebulę i boczek kroimy drobniutko, przekładamy an patelnię podlewamy olejem i dusimy aż cebula będzie miękka i szklista, zestawiamy z ognia, studzimy a następnie łączymy ze zmielonym bobem, doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem, mieszamy.

ETAP 5:

Pierożki z bobem boczkiem i cebulką
zlepione pierożki czekają na ugotowanie

Ciasto wałkujemy, wykrawamy duże kółka np szklanką, nakładamy po czubatej łyżeczce farszu zlepiamy brzegi. Gotujemy pierożki w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia, przed podaniem polewamy okrasą ze słoninki.


Tagi:

jajko jajka bób