Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Piernik kanadyjski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Puszysty delikatny piernik przekładany powidłem i masą grysikową.

Piernik kanadyjski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik kanadyjski

 

  • Ciasto - SKŁADNIKI NA 1 PLACEK:
  • ( Należy upiec 3 placki)
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl miodu
  • 1/2 szkl oleju
  • 1/2 szkl esencji z herbaty ( 2 łyżeczki granulowanej)
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody

 

 

  • Oraz:
  • powidła śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Piernik kanadyjski
Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem , dodać miód , mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą , olej i esencję z herbaty. Ciasto wylać na blachę i piec do "suchego patyczka". Upiec w taki sposób 3 placki.Masa: 1,5 szkl mleka zagotować z cukrem , w reszcie mleka rozmieszać kaszę mannę, żółtka i wlać do gotującego się mleka gotować ciągle mieszając aż zgęstnieje. Ostudzić. Margarynę utrzeć dodając po łyżce grysiku. Do utartej masy dodać sok z cytryny.Przełożenie: 1 placek - warstwa powidła - masa - 2 placek - warstwa powidła - masa - 3 placek- polewa.
Piernik kanadyjski
Według przepisu przygotować ciasto na piernika
Piernik kanadyjski
Według przepisu ugotować grysik i ostudzić
Piernik kanadyjski
Margarynę utrzeć z grysikiem pod koniec dodać sok z cytryny
Piernik kanadyjski
1 placek - warstwa powidła - masa - 2 placek - warstwa powidła - masa - 3 placek- polewa