Niunia1

Niunia1

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Piernik z dżemem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mało tłuszczu i cukru, a smak doskonały.

Piernik z dżemem

Składniki:

Piernik z dżemem

 

  • oleju , 1 łyżeczka sody , 1 łyżka kakao , 2 łyżki przyprawy do pierników , 1 łyżeczka miodu.

 

  • POLEWA: 70g cukru , 1/3 kostki margaryny , 2 łyżki wody , 2 łyżki kakao.

 

  • PONADTO: 1 galaretka owocowa , 2 śmietany 18% , 2 łyżki cukru , 4 łyżeczki żelatyny, 1 cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

Piernik z dżemem
1. Ciasto; żółtka utrzeć z cukrem, dodać resztę składników i wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.
Piec 30minut w temp. 170 stopni. Przestudzone ciasto przekroić na 3 placki.

2. Na 1 placek galaretkę (do rozrobienia użyć mniej wody). Przykryć plackiem. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl.wody.Wyłożyć i przykryć 3 plackiem.Składniki na polewę gotować 5 minut i polać wierzch.