Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Piernikowe muffinki z serem twarogowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Muffinki piernikowe z serem o smaku pomarańczowym są wyśmienite

Piernikowe muffinki z serem twarogowym  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowe muffinki z serem twarogowym

 

  • 25 dag masła
  • 7 jajek
  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 przyprawa do pierników
  • 20 dag sera twarogowego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • aromat pomarańczowy
  • 1 czekolada deserowa
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

 

 

 

Sposób przygotowania:

Piernikowe muffinki z serem twarogowym
Ser twarogowy przemielić przez maszynkę, dodać1 żółtko, cukier puder, mąkę ziemniaczaną, śmietanę, dokładnie zmiksować. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z 1 białka, skórkę pomarańczową i kilka kropel aromatu, wymieszać. Cukier, mleko, masło i kakao włożyć do rondla, gotować około 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić. Do przestudzonej masy dodać 6 żółtek, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, przyprawę do pierników, wymieszać. Pod koniec do ciasta delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z 6 białek. Do foremek muffinkowych włożyć po łyżce ciasta, łyżeczce masy serowej i przykryć ciastem do 2/3 wysokości foremki. Muffiny włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 25-30 minut. Ostudzone babeczki ozdobić rozpuszczoną czekoladą, posypać płatkami migdałowymi.
Piernikowe muffinki z serem twarogowym
Masło mleko cukier i kakao gotować około 3 minuty
Piernikowe muffinki z serem twarogowym
Do przestudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną
Piernikowe muffinki z serem twarogowym
Pod koniec do ciasta wmieszać sztywno ubitą pianę z białek
Piernikowe muffinki z serem twarogowym
Ciasto i przygotowany ser włożyć do foremek muffinkowych