misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Pierniczki Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wspaniałe pierniczki przełożone powidłami na świąteczne dni i nie tylko...

Pierniczki Eli

Składniki:

Pierniczki Eli

 

 

  • PONADTO
  • 1 słoik dobrych powideł śliwkowych
  • sok z cytryny
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Pierniczki Eli

Margarynę, masło, cukier stopić i dodać miód; jeżeli trzeba podgrzewać aby miód tez się stopił ale nie gotować. Wlać mleko i wymieszać. Do przestudzonej masy wbić jajka i wszystko rozmieszać. Mąkę przesiać, dodać przyprawę do pierników, kakao i sodę. Wszystko wymieszać, zrobić dołek i wlać chłodną masę. Wyrobić ciasto łyżką (ciasto jest dość rzadkie). Ciasto zostawić na co najmniej 2 godziny w lodówce( ja zostawiam na całą noc).

Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii na cienki placek i foremkami  o różnych kształtach wykrawać ciasteczka (tak aby każdego wzoru była parzysta ilość), układać je na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 180-200 stopni.


Po wystudzeniu posmarować powidłami  i skleić je parami.


Z soku z cytryny i pudru cukru zrobić dość gęsty lukier, nakładać lukier na każde ciastko i posypywać posypką cukrową lub kolorowym maczkiem (nie jest to konieczne).


SMACZNEGO!