migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Piegusek a'la keks

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Kolejna wersja pieguska. Bardzo lubie keksy więc do pieguska dodałam bakalie i wyszedł mi taki całkiem fajny a'la keksik. Polałam go polewą czekoladową i udekorowałam pozostałymi bakaliami.

Piegusek a'la keks Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piegusek a'la keks

 

  • 1 szklanka białek
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku , dałam mak mielony
  • 125 g masła
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 200 g mieszanki keksowej (kandyzowane skórki, rodzynki)
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Piegusek a'la keks
Masło rozpuścić i wystudzić. Białka przelać do miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier, ubijać aż się rozpuści. Potem dodać mak i zmiksować. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzone roztopione masło. Wymieszać dokładnie łyżką.

Mieszankę keksową oprószyć mąką ziemniaczaną. Dodać do ciasta i ponownie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły.

Keksówkę 30x10 natłuścić i oprószyć bułkę tartą, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 35 minut, do suchego patyczka, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu dowolnie udekorować. Szklanka o pojemności 250 ml.
Piegusek a'la keks
Białka przelać do miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.
Piegusek a'la keks
Potem dodać mak i zmiksować. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzone roztopione masło. Wymieszać dokładnie łyżką.
Piegusek a'la keks
Mieszankę keksową oprószyć mąką ziemniaczaną.
Piegusek a'la keks
Keksówkę 30x10 natłuścić i oprószyć bułkę tartą, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 35 minut , do suchego patyczka, funkcja góra-dół.