migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pieczony kurczak z czosnkiem,majerankiem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Tak przyrządzony kurczak gości u mnie najczęściej. Czosnek papryka i majeranek fajnie się komponują i nadają mięsku wspaniały smak.

Pieczony kurczak z czosnkiem,majerankiem i papryką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczony kurczak z czosnkiem,majerankiem i papryką

 

  • 3-4 ćwiartki z kurczaka
  • słodka papryka
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • olej do skropienia

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak z czosnkiem,majerankiem i papryką
Ćwiartki dokładnie umyć, można zostawić całe lub podzielić na dwa kawałki-udko i podudzie. Następnie kawałki mięsa dokładnie oprószyć mieszanką papryki,czosnku i majeranku. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, lekko skropić olejem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180C i piec og 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można naczynie odkryć aby skórka lepiej sie przypiekła i była chrupiąca. Mięsko podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i mizeria.
Pieczony kurczak z czosnkiem,majerankiem i papryką
Etap 1 Ćwiartki dokładnie umyć, można zostawić całe lub podzielić na dwa kawałki-udko i podudzie. Następnie kawałki mięsa dokładnie opruszyć mieszanką papryki,czosnku i majeranku. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki.
Pieczony kurczak z czosnkiem,majerankiem i papryką
Etap 2 Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, lekko skropić olejem.
Pieczony kurczak z czosnkiem,majerankiem i papryką
Etap 3 Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180C i piec og 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można naczynie odkryć aby skórka lepiej sie przypiekła i była chrupiąca.