SUPERPRZEPIS

Pieczony kurczak w lubczyku

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Pieczony kurczak w lubczyku Więcej zdjęć (3)

Lubczyk to mój ulubiony dodatek do pieczeni, dlatego kurczaka z jego dodatkiem nie mogło u mnie zabraknąć!

Składniki:

Pieczony kurczak w lubczyku

SKŁADNIKI:

  • 1 kurczak (ok 1,3 kg),
  • 3 spore gałązki lubczyku,
  • 2 gałązki oregano,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ok 5 łyżek oleju,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • przyprawa do kurczaka,
  • około 1/3 szklanki wody do podlania pieczeni,

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak w lubczyku

ETAP 1

Pieczony kurczak w lubczyku
Myjemy i osuszamy kurczaka

Mięso przepłukujemy i osuszamy.

ETAP 2

Pieczony kurczak w lubczyku
Posiekany lubczyk łączymy z olejem i przyprawami

Lubczyk (połowę) siekamy. Olej łączymy z przyprawą do kurczaka. Następnie dodajemy do niego pokrojony lubczyk oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

ETAP 3

Pieczony kurczak w lubczyku
Przygotowane mięso nacieramy wykonaną lubczykową mieszaniną

Tak przygotowaną mieszaniną nacieramy kurczaka. Całość oprószamy solą i pieprzem do smaku.

ETAP 4

Pieczony kurczak w lubczyku
Obrana cebulę dzielimy na mniejsze elementy

Cebule obieramy i kroimy na mniejsze części

ETAP 5

Pieczony kurczak w lubczyku
W środek tuszki wkładamy cebule, lubczyk oraz oregano.

W jego środek wkładamy pozostały lubczyk, gałązki oregano oraz pokrojoną jedną cebulę. Nóżki kurczaka związujemy.
Tak przygotowane mięso można pozostawić w chłodzie na kilka godzin lub całą noc.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wokół układamy pokrojoną druga cebulę. Całość delikatnie podlewamy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Mięso pieczemy około 1,5 godzimy w 190°C. Co jakiś czas polewamy wytworzonym sosem.