SUPERPRZEPIS

Pieczony dorsz z aromatycznym masłem

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 23
Pieczony dorsz z aromatycznym masłem

Aromatyczne masło tworzy na filetach smaczną i lekko chrupiącą skórkę, pod którą ryba jest niezwykle soczysta. Gwarancją sukcesu jest krótkie obsmażenie ryby i równie krótkie jej pieczenie.

Składniki:

Pieczony dorsz z aromatycznym masłem

 

  • filet z dorsza - 750 g

 

  • miękkie masło – 2 łyżki
  • mielone migdały - 1/2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • czosnek – 1/2 ząbka
  • cebula – 1/2 szt.
  • musztarda francuska - 1/4 łyżeczki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • szynka parmeńska drobno posiekana – 1 łyżka
  • świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
  • sól morska – do smaku
  • olej rzepakowy – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Pieczony dorsz z aromatycznym masłem

ETAP 1:

Pieczony dorsz z aromatycznym masłem
Filety z dorsza doprawić do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Filety z dorsza opłukać, starannie osuszyć, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na pół godziny.

ETAP 2:

Pieczony dorsz z aromatycznym masłem
Obraną cebulę bardzo posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Cebulę, czosnek i szynkę parmeńską bardzo drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać. Wymieszać z miękkim masłem, mielonymi migdałami, musztardą, sokiem z cytryny i przyprawami.

ETAP 3:

Pieczony dorsz z aromatycznym masłem
Na podsmażonej rybie rozsmarować masło z dodatkami.

Na patelni rozgrzać olej, włożyć filety i smażyć 4 minuty, następnie przewrócić je i smażyć z drugiej strony przez 1 minutę. Patelnię zdjąć z ognia, a rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na filetach rozsmarować wcześniej przygotowane masło.

ETAP 4:

Pieczony dorsz z aromatycznym masłem
Naczynie z rybą wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Naczynie z dorszem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 2-3 minuty.


Tagi:

ryba danie