szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

pieczony boczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy boczek,który możemy serwować na kanapkach na zimno,z musztardą!lub zjeść na ciepło,jak kto woli.

pieczony boczek

Składniki:

pieczony boczek

 

Sposób przygotowania:

pieczony boczek
Boczek smaruje na grubo solą,nacinam małe wnęki w całym boczku i wsadzam w dziurki drobno pokrojony boczek,posypuje poszatkowaną cebulą,dodaje ziele angielskie,liść laurowy i pieprz.Przykrywam,stoi sobie w lodówce dzień lub dwa.Następnie wyjmuję boczek,odczepiam wszystkie przyprawy,czosnek z wierzchu też,jedynie ten który wchłonął boczek pozostawiam.
Wsadzam do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około godzinę.Potem wyłączam piekarnik,a boczek zostawiam w piekarniku jeszcze na około godzinę.Wyjmuję,plaster jem na ciepło.Zostawiam do ostygnięcia.Można śmiało kroić na chleb i zajadać z musztardą.Pycha!