grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Pieczone ziemniaki z pomidorkami i oliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczone ziemniaki z pomidorkami i czarnymi oliwkami aromatyzowane świeżym rozmarynem i oregano to przepyszny dodatek do wszelakich dań obiadowych.

Pieczone ziemniaki z pomidorkami i oliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone ziemniaki z pomidorkami i oliwkami

 

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki z pomidorkami i oliwkami

ETAP 1:

Pieczone ziemniaki z pomidorkami i oliwkami

Przygotowanie pieczonych ziemniaków zaczynamy od umycia i obrania ziemniaków. Pokrojone w łódeczki ziemniaki, gotujemy we wrzącej wodzie, ok. 8 min od zagotowania się wody.

Ugotowane ziemniaki wyjmujemy z wody i delikatnie osuszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

Przygotowujemy dużą, prostokątną formę do pieczenia, smarując dokładnie jej dno i boki olejem. Ziemniaki wykładamy na formę.
Wierzch ziemniaków posypujemy świeżym rozmarynem.

Ziemniaki zapiekamy ok. 10 minut.

Formę wyjmujemy z piekarnika. Dodajemy pomidorki oraz czarne oliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy. Ziemniaki pieczemy kolejne 15-20 min.

Upieczone ziemniaki powinny być ładnie przyrumienione a pomidorki puścić sok.