WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pieczona peklowana łopatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jedna ze smaczniejszych wędlin własnego wyrobu. Łopatka peklowana, a następnie pieczona. Bardzo smaczna z pieczywem.

Pieczona peklowana łopatka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczona peklowana łopatka

 

Sposób przygotowania:

Pieczona peklowana łopatka
Mięso z łopatki myjemy. W razie potrzeby związujemy sznurkiem lub wkładamy do siatki wędzarniczej. W wodzie dokładnie rozpuszczamy sól peklową i cukier. Dodajemy paprykę, ziele angielskie i pokruszone liście laurowe. W solance umieszczamy mięso i pod przykryciem wstawiamy do lodówki na ok 7 dni. Większą łopatkę możemy też ostrzykiwać solanką, by miała równomierny kolor. Po tym czasie umieszczamy mięso w rękawie do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok 1,5 godziny.
Pieczona peklowana łopatka
Łopatkę marynujemy w solance peklowej i pieczemy.
Pieczona peklowana łopatka
Mięso pieczemy w rękawie do pieczenia ok 1,5 godz.