reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pieczeń rzymska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pieczeń rzymska, lub klops, zależy jak wolicie :) Domowa, pyszna, bez konserwantów, polepszaczy, ulepszaczy i całej reszty. Możecie podawać ją do obiadu, kolacji na ciepło, a po wystudzeniu do kanapek.

Pieczeń rzymska

Składniki:

Pieczeń rzymska

 

  • 1.5 kg łopatki

 

  • 1 duża cebula

 

  • 1 płaska łyżka soli

 

 

  • 2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku

 

  • 2 łyżki majeranku

 

  • 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska

przygotowanie

Pieczeń rzymska
mięso mielimy razem z cebulą i dodajemy wszystkie przyprawy

Cebulę kroimy i rumienimy na łyżce oleju- mielimy razem z mięsem.

Czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą.

Do mięsa dodajemy wszystkie pozostałe składniki, możemy jeszcze doprawić do smaku i dopiero teraz dodaje jajka.

pieczenie

Pieczeń rzymska

Masę bardzo dokładnie wyrabiamy i przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, górę posypujemy łyżką bułki tartej

Można też keksówkę wysmarować smalcem i oprószyć grubo bułką tartą, ja wolę papier, łatwiej sie wyjmuje z formy.

Pieczeń pieczemy w 180 stopniach przez 1godzinę i 15 minut.

Jeżeli góra będzie sie za bardzo rumienić można w połowie pieczenia pieczeń przykryć folią aluminiową.

studzenie

Pieczeń rzymska
pieczeń na zimno studzimy i wkąłdamy do lodówki,

Gotową wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, potem możemy kroić, oczywiście o ile chcemy podać ją na ciepło, lub zupełnie studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.