SUPERPRZEPIS

Pieczeń z cukinią i bobem

  • 11
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Pieczeń z cukinią i bobem Więcej zdjęć (4)

Takie połączenie składników zrobiłam po raz pierwszy.Ale z pewnością będę powtarzać,wyszło pysznie.

Składniki:

Pieczeń z cukinią i bobem

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z cukinią i bobem
Cebulę i czosnek bardzo drobno pokroić i zrumienić na łyżce oleju. Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z skorupek. Do bobu dodać 1/3 zrumienionej cebulki z czosnkiem, posiekany koperek, doprawić solą i wymieszać. Takim farszem napełnić środek cukinii. Z cukinii odciąć końce i wydrążyć środek tak żeby nie uszkodzić cukinii. Zagotować wodę włożyć na 2 minuty cukinię, wyjąć i przelać zimną wodą. Mięso zmielić ,dodać jajka, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, musztardę , 2/3 zrumienionej cebulki z czosnkiem oraz przyprawy. Mięso dokładnie wymieszać i doprawić dość pikantnie. Aluminiową formę wysmarować olejem. Wyłożyć 1/3 mięsa, na środek ułożyć cukinię z bobowym farszem i wyłożyć resztę mięsa. Piec w 180 st 80 min.Pozostawić po upieczeniu do wystudzenia.Forma 23*10 cm.
Pieczeń z cukinią i bobem
farsz z bobu rozgnieść widelcem i doprawić
Pieczeń z cukinią i bobem
zblanszowaną cukinię napełnić farszem z bobu
Pieczeń z cukinią i bobem
formę wysmarować i wyłożyć mięso na środek dac cukinię i resztę mięsa