SUPERPRZEPIS

Pieczarki faszerowane musem kalafiorowym

  • 4
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Pieczarki faszerowane musem kalafiorowym Więcej zdjęć (3)

Ostatnio podczas zakupów natknęłam się na pieczarki na grilla- taki było napisane na opakowaniu...pieczarki tak duże,że od razu pomyślałam,że fajnie było by je napełnić nadzieniem i tak powstał ten pyszny pomysł. 100 g pieczarek to 50 kcal...

Składniki:

Pieczarki faszerowane musem kalafiorowym

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane musem kalafiorowym

ETAP 1:

Pieczarki faszerowane musem kalafiorowym
warzywa ugotować w osolonym wrzątku do miękkości

Kalafior ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz i ostudzić. W wodzie po kalafiorze ugotować sprawiona fasolkę, również do miękkości. Odcedzić i ostudzić.

ETAP 2:

Pieczarki faszerowane musem kalafiorowym
do blendera przełożyć kalafior i fasolkę

Warzywa przełożyć do blendera i zmiksować na gładko.

ETAP 3:

Pieczarki faszerowane musem kalafiorowym
do zmiksowanych warzyw dodać ser i ponownie zmiksować

Ser pokroić na mniejsze kawałki, dodać do zmiksowanych warzyw i po raz kolejny zblendować.
Przełożyć do miski. Doprawić solą i pieprzem.

ETAP 4:

Pieczarki faszerowane musem kalafiorowym
dodać pokrojony drobno czosnek i wymieszać dokładnie

Koperek drobno posiekać i dodać do miski. Dokładnie wszystko wymieszać.

ETAP 5:

Pieczarki faszerowane musem kalafiorowym
kapelusze oprószyć solą i nalożyć mus za pomocą szprycy

Pieczarki oczyścić i obrać. Wyciąć ogonki, oprószyć solą i pieprzem. Mus kalafiorowy przełożyć do szprycy i wycisnąć ja na każdą z pieczarek. Cukinie pokroić na 6 grubych plastrów, każdy plaster na pół. W mus kalafiorowy wbić po dwie połówki cukinii.
Piekarnik rozgrzać do 180 st i piec około 15-20 minut. Smacznego!