SUPERPRZEPIS

Piankowe róże smażone powietrzem

  • 4
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Piankowe róże smażone powietrzem

Nowoczesna, moja wersja róży karnawałowej. Dwukolorowa, z nadzieniem z pianek marschmallow, smażona w beztłuszczowej frytkownicy.

Składniki:

Piankowe róże smażone powietrzem

 

  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka młodego jęczmienia
  • duża szczypta kurkumy
  • 50 g pianek marschmallow (użyłam biało-niebieskich)
  • 3 łyżki mleka do nadzienia
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
  • ok. 8 sztuk suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Piankowe róże smażone powietrzem

Etap 1

Piankowe róże smażone powietrzem
Wszystkie składniki na ciasto przełożone do miski.

Masło roztopić i przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1/2 łyżki cukru, odłożyć na chwilę. Mąkę i cukier przesypać do miski, wymieszać.

Dodać do tego jajko, masło i rozczyn drożdżowy.

Etap 2

Piankowe róże smażone powietrzem
Zagniecione gładkie ciasto odłożone w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wymieszać, zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Do większej części ciasta dodać jęczmień, ponownie zagnieść. Do mniejszej dodać kurkumę i również zagnieść.

Miski z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 3

Piankowe róże smażone powietrzem
Mleko w proszku dodane do rozpuszczonych pianek.

Pianki przełożyć do miseczki. Dodać do nich 3 łyżki mleka.

Rozpuścić w mikrofalówce (moc 900 W - 30 sekund), dokładnie rozmieszać, żeby pianki się rozpuściły, przestudzić (mają być ciepłe, nie gorące).

Dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać.

Etap 4

Piankowe róże smażone powietrzem
Piankowe nadzienie ułożone na spłaszczonym kawałku ciasta.

Każde ciasto podzielić na tyle samo części (ja podzieliłam na 8 części każde). Każdą część ciasta mocno spłaszczyć.

Ułożyć na nich po trochu piankowego nadzienia, uformować w kulę otulając nadzienie ciastem.

Etap 5

Piankowe róże smażone powietrzem

Nadziane kule położyć na podsypany mąką stół łączeniami do dołu. Spłaszczyć je mocno, ponacinać tak, jak pokazałam na zdjęciu.

Każdy nacięty kawałek odwrócić tak, żeby u góry było widać nadzienie, uformować płatki.

Etap 6

Piankowe róże smażone powietrzem

Środki większych kwiatków posmarować lekko wodą. Położyć na nich mniejsze kwiatki, w środku mocno docisnąć palcem, robiąc przy okazji zagłębienie.

Etap 7

Piankowe róże smażone powietrzem

Do powstałej dziurki włożyć po jednej żurawinie. Róże układać na kratce frytkownicy beztłuszczowej.

Etap 8

Piankowe róże smażone powietrzem

Nastawić 160 stopni i ok. 15 minut. Jak ktoś nie ma takiej frytkownicy może róże upiec w piekarniku. Jeszcze ciepłe ciastka można polukrować.


Tagi:

ciastka