WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pianka z białek z galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto idealne na wykorzystanie białek pozostałych po innych ciastach. Da tych, co nie boją się surowych jajek.

Pianka z białek z galaretką

Składniki:

Pianka z białek z galaretką

 

  • 8 białek
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Pianka z białek z galaretką
Żelatynę rozpuszczamy w ok 1/4 szklanki gorącej wody i dokładnie studzimy. Dwie galaretki rozpuszczamy w połowie wody z przepisu na opakowaniu, wlewamy na spód blaszki. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy chwilę. Wlewamy na stężałą galaretkę. Gdy zastygnie, polewamy pozostałą rozpuszczoną galaretką i odstawiamy do lodówki.