SUPERPRZEPIS

Pizza z czarnuszką szalotką i szynką

  • 2
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pizza z czarnuszką szalotką i szynką Więcej zdjęć (5)

Kolejna odsłona pizzy, tym razem z czarnuszką, szynką i szalotką. Pikantna, aromatyczna i bardzo smaczna :)

Składniki:

Pizza z czarnuszką szalotką i szynką

 

  • 5 dag drożdży
  • 330 ml ciepłego mleka 0,5 %
  • 30 dag pszennej mąki
  • 15 dag mąki pszennej razowej
  • 100 ml oleju
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • Łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • Łyżeczka ziół dalmatyńskich
  • Dodatki:
  • Sos:
  • 2 łyżki ostrego ajwaru
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • Łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
  • Łyżeczka czarnuszki
  • 3 szalotki
  • Szynka – u mnie po parę plasterków szynki szwarcwaldzkiej, szynki drobiowej i polędwicy sopockiej
  • około 20 dag sera tartego , u mnie gouda i mozzarella

 

Sposób przygotowania:

Pizza z czarnuszką szalotką i szynką
Zaczynam od ciasta. Drożdże mieszam z mlekiem, wlewam do miski z mąkami, dodaję resztę składników i wyrabiam mięciutkie ciasto. Blaszkę 30 x 36 cm ,wykładam papierem do pieczenia, rozciągam na papierze wyrobione ciasto. 

Przygotowuję sos, ajwar łączę z koncentratem pomidorowym, dodaję zioła, mieszam całość i smaruję nim ciasto. Szalotki obieram, kroję w piórka i wykładam na sos , szynki strzępię w palcach i rozkładam na pizzy. Na wierzch sypię tarty ser. 

Piekę w 160-170 st. C przez 25 – 30 minut.

Podaję z sosem czosnkowym i ketchupem.
Pizza z czarnuszką szalotką i szynką
Przygotowuję sos, ajwar łączę z koncentratem pomidorowym, dodaję zioła, mieszam
Pizza z czarnuszką szalotką i szynką
Drożdże mieszam z mlekiem, wlewam do miski z mąkami, dodaję resztę składników i wyrabiam mięciutkie ciasto.
Pizza z czarnuszką szalotką i szynką
Szalotki obieram, kroję w piórka i wykładam na sos , szynki strzępię w palcach i rozkładam na pizzy. Na wierzch sypię tarty ser
Pizza z czarnuszką szalotką i szynką
Piekę w 160-170 st. C przez 25 – 30 minut Podaję z sosem czosnkowym i ketchupem.