KotkaMisia

KotkaMisia

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Pizza z cebulą, pomidorem, szynką i serem feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowa pizza. Pieczona w prodiżu (grzałka-góra). Słonawy smak sera feta w połączeniu z pomidorem delikatnie rozpieszcza podniebienie :) Pizza jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Pizza z cebulą, pomidorem, szynką i serem feta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z cebulą, pomidorem, szynką i serem feta

 

  • Składniki wystarczą na 3 cienkie placki lub 2 grubsze. Pieczone w prodiżu o średnicy 25 cm.

 

  • Składniki:
  • 15 g drożdży świeżych
  • 150 ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki + 2 łyżeczki na zaczyn
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy / oleju
  • cebula
  • szynka
  • pomidor
  • ser żółty
  • ser feta
  • keczup
  • majonez
  • margaryna/papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pizza z cebulą, pomidorem, szynką i serem feta
Najpierw przygotowujemy ciasto. W tym celu robimy zaczyn: do ciepłej wody dodajemy drożdże, 2 łyżeczki mąki oraz 0,5 łyżeczki cukru. Wszystko po zmieszaniu odstawiamy na 15 min. Po upłynięciu tego czasu zaczyn wlewamy do reszty mąki. Solimy i wlewamy olej/oliwę. Wszystko mieszamy. Tak przygotowane ciasto ugniatamy ciasto przez 15 min. Po tym czasie odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu, na około 1,5 godziny. Najlepiej pod przykryciem. Ciasto powinno urosnąć. Wyrośnięte ciasto ugniatamy i dzielimy na 2 lub 3 części, w zależności od tego jak gruby spód pizzy chcemy uzyskać. Ugniatamy ciasto na 1 placek i rozciągamy je, tak by rozłożyć w prodiżu. Przed położeniem ciasta możemy posmarować spód prodiża margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawijamy, by były grubsze. Możemy zostawić ciasto na ok. 5-10 min, aby znów troszkę wyrosło. Następnie pieczemy je ok. 20 min bez dodatków. Po upłynięciu tego czasu wyłączamy pieczenie i smarujemy środek placka keczupem z majonezem. Dodajemy szynkę, cebulę, pomidory, ser feta i ser żółty. Można dodać przyprawy (po za solą, której smak dostarcza ser feta). Pieczemy pizzę z dodatkami przez ok. 20 min. Wyłączamy prodiż i odczekujemy jeszcze ok. 2 min zanim podniesiemy pokrywę. Pizza gotowa :)
Pizza z cebulą, pomidorem, szynką i serem feta
Przygotowujemy ciasto, gdy urośnie rozciągamy je i układamy na dnie prodiża. Zostawiamy na ok. 10 min.
Pizza z cebulą, pomidorem, szynką i serem feta
Kroimy w drobną kostkę cebulkę. Pomidora na plasterki oraz żółty ser (możemy go również zetrzeć na tartce). Przygotowujemy szynkę.
Pizza z cebulą, pomidorem, szynką i serem feta
Po 20 min pieczenia ciasta bez składników, wyłączamy pieczenie i smarujemy placek majonezem pomieszanym z keczupem.
Pizza z cebulą, pomidorem, szynką i serem feta
Dodajemy dodatki w takiej kolejności, by na wierzchu znajdowały się sery. Pieczemy ok. 20 min.

Tagi:

sery ser szynka