paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Pizza na chrupiącym spodzie

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pizza to dobry sposób na odmienny obiad, szczególnie zadowolone będą dzieci.

Pizza na chrupiącym spodzie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza na chrupiącym spodzie

 

  • Ciasto:
  • zaczyn:
  • 25 g drożdży
  • 100 ml mleka ciepłego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • ciasto:
  • 500 g mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • ok 1 szkl ciepłej wody
  • Farsz:
  • Słoiczek sosu pomidorowego z bazylią
  • 20 dag sera żółtego (lub ile kto woli)
  • pół kostki fety
  • salami w plasterkach
  • parmezan tarkowany
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, vegeta, oregano

 

Sposób przygotowania:

Pizza na chrupiącym spodzie
Na początku przygotujemy zaczyn, drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko, mąkę i dokładnie mieszamy, odstawiamy na 20-25 minut do wyrośnięcia. ( dokładniejszy przepis na zaczyn znajdziecie w poradach). W tym czasie przygotujemy farsz. Cebulkę siekamy w drobną kostkę i szklimy na oleju na patelni, potem dodajemy posiekane w plasterki pieczarki, doprawiamy wszystko pieprzem i vegetą i smażymy do miękkości. Przygotowujemy sobie sos, salami i sery żeby były w pobliżu. Gdy zaczyn urośnie przygotowujemy ciasto, na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy zaczyn, sol, cukier i po trochu wodę zagniatając ciasto, wody może pójść więcej, może mniej ma z tego wyjść elastyczne, nie twarde ciasto. Ugniatamy je ok 10 minut. Ciasto wałkujemy na kształt pizzzy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na całej powierzchni rozsmarowujemy sos pomidorowy , układamy pieczarki , salemi, ser feta i posypujemy wszystko startym żółtym serem oraz parmezanem. Na wierzch oregano. Pizzę pieczemy ok 30-35 minut w 180 stopniach.
Pizza na chrupiącym spodzie
Ja przygotowałam podwójną porcję ciasta dla mojej rodziny
Pizza na chrupiącym spodzie
Dodatki są oczywiście dowolne, może być szynka , bekon
Pizza na chrupiącym spodzie
Nie przesadzajmy z ilością składników zeby można było tę pizze podnieść z talerza