aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Pełnoziarniste tosty z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Z czasów mojego dzieciństwa pamiętam, że mama często robiła takie proste tosty z pieczarkami i serem. Zajadałam je polane keczupem, ale z dodatkiem sosu czosnkowego są o wiele lepsze.

Pełnoziarniste tosty z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pełnoziarniste tosty z pieczarkami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste tosty z pieczarkami
Pieczarki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce w plasterki. Przekładamy na patelnię, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do odparowania z nich wody. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kromki chleba tostowego. Na każdej kromce układamy po pół plasterka sera żółtego. Następnie na ser wykładamy po 2 łyżki usmażonych pieczarek. Na nie układamy pozostałe plastry sera. Na serze układamy kromki chleba i mocno dociskamy je dłonią. Tak przygotowane tosty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10 minut. SOS: Do miseczki dajemy śmietanę i majonez. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Ząbek czosnku obieramy z łupinki i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki sosu czosnkowego dokładnie mieszamy ze sobą. Jeszcze gorące tosty podajemy z sosem czosnkowym, lub keczupem. 
Pełnoziarniste tosty z pieczarkami
Umyte pieczarki ścieramy na tarce i smażymy na patelni do odparowania wody.
Pełnoziarniste tosty z pieczarkami
Na kromkach układamy po pół plasterka sera, na niego po 2 łyżki smażonych pieczarek.
Pełnoziarniste tosty z pieczarkami
Na pieczarki ponownie układamy po pół plasterka sera.
Pełnoziarniste tosty z pieczarkami
Na serze układamy kromki chleba i mocno dociskamy je dłonią. Pieczemy 10 minut w 180C.