Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pasztet drobiowy z żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Nie ma nic lepszego w chłodniejsze wieczory, jak pyszna kanapka z jeszcze gorącego chleba pysznym domowym dietetycznym pasztetem.

Pasztet drobiowy z żurawiną

Składniki:

Pasztet drobiowy z żurawiną

 

  • 5 udek z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 50 ml bulionu lub rosołu
  • 2 łyżki żurawiny (może być suszona)
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy z żurawiną
Udka gotujemy razem z marchewką do miękkości. Studzimy. Mięso (bez skóry) przekręcamy przez maszynkę 2 razy. Cebulę i ugotowaną marchewkę przekręcamy przez maszynkę tylko raz, dodajemy do mięsa. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy żurawinę, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Aby pasztet miał zwartą konsystencję dodajemy bułkę tartą, ale jeśli jest zbyt suchy dodajemy trochę bulionu. Całość jeszcze raz mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pasztet pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.