333zula

333zula

Kucharz
[Przepisów: 17]

Pasztet drobiowo-wieprzowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sprawdzony przepis na znakomity pasztet!

Pasztet drobiowo-wieprzowy

Składniki:

Pasztet drobiowo-wieprzowy

 

  • Łopatka wieprzowa
  • Wątróbka drobiowa
  • Mięso z indyka
  • Słonina
  • Sól, pieprz
  • Bułki
  • Cebula
  • Vegeta
  • Śmietana
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowo-wieprzowy
Siekamy cebulę, mięso (łopatkę, wątróbkę i indyka) kroimy w kostkę i razem smażymy. Przestudzamy. Wcześniej namoczoną bułkę dodajemy i wszystko razem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa 2-3 razy. Część słoniny należy rozpuścić, a część pokrojoną w kosteczkę sparzyć we wrzątku. Obie formy wrzucamy do wcześniej uzyskanej masy. Przyprawiamy solą, pieprzem, Vegetą do smaku. Na jeden kg. masy pasztetu dodajemy jedno jajko i 50 ml. śmietany. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą po czym wkładamy do niej uzyskaną masę. Tak przygotowany pasztet należy piec w piekarniku w „kąpieli wodnej (tj. mniejszą foremkę z pasztetem wkładamy do większej wypełnionej do połowy wodą i przykrywamy folią aluminiową) w temp. 140 stopni około godzinę. Później studzimy i voila, smacznego!



Pasztet taki można podawać z sosem tatarskim bądź dressingiem żurawinowo-żubrówkowym.

Tagi:

mięso indyk