justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Pasztet wieprzowy 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

domowy pasztet z wieprzowiny z dodatkiem marchewki

Pasztet wieprzowy 6

Składniki:

Pasztet wieprzowy 6

 

 

  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • wątróbka wieprzowa 20 dag
  • marchewka 2 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • bułka kajzerka
  • majeranek
  • jajko 2 sztuki
  • bułka tata
  • bulion
  • cebula 1/2 sztuki

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet wieprzowy 6
Łopatkę, wątróbkę i marchewkę należy ugotować w bulionie do miękkości. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuszczamy ugotowane mięso, wątróbkę i marchewkę. Powstałą masę mieszamy z cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy jajka, namoczoną w wodzie bułkę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki pasztetu. Foremki lekko natłuszczamy i przekładamy do nich masę. Wierzch posypujemy bułką tartą. Pasztet zapiekamy około godziny.

Tagi:

jajko jajka