zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pasztet wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Domowy gotowany pasztet wieprzowy. Idealny do pieczywa na śniadanie lub kolację. O wiele zdrowszy niż ten kupny.

Pasztet wieprzowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet wieprzowy

 

Sposób przygotowania:

Pasztet wieprzowy
Karkówkę i boczek ugotować w jednym garnku z połową wody i liściem oraz zielem i odrobiną soli. Wątróbkę ugotować w drugim garnku z resztą wody. Na patelni roztopić masło, wrzucić obrana i umytą cebulę oraz czosnek pokrojone na kawałki.

Ugotowane mięsa przełożyć do wysokiego naczynia, dodać przyprawy i wlać około 1/2 szk wywaru ale z gotowania mięsa ( nie wątróbki ), ponadto dodać podsmażone składniki razem z masłem. Wszystko dokładnie zmiksować używając blendera. W miarę potrzeby doprawić i gotową masą napełnić przygotowane słoiki.

Zakręcić zakrętkami i wstawić do garnka wyłożonym na dnie ściereczką. Do garnka nalać wodę do 3/4 wysokości i pasteryzować od zagotowania 30 minut. Słoiki z pasztetem wyjąć z garnka, wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Pasztet wieprzowy
wszystkie przygotwane składniki umieścić w wysokim naczyniu
Pasztet wieprzowy
dokładnie wszystko zmiksowac za pomocą blendera
Pasztet wieprzowy
gotowy pasztet nałożyć do przygotowanych słoików
Pasztet wieprzowy
zakręcone słoiki pasteryzowac trzydzieści minut