mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Paszteciki z mięsem Mychy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przekąska wszystkim domownikom ogromnie smakowała. Jest sycąca, pożywna i bardzo smaczna :)

Paszteciki z mięsem Mychy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paszteciki z mięsem Mychy

 

 

  • Nadzienie:
  • ok. 500g mięsa drobiowego
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa vegeta
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z mięsem Mychy
Farsz: Mięso gotuję z dodatkiem vegety (wywaru nie wylewam). Cebule obieram i kroję w grubą kostkę, podsmażam na oleju. Mięso i cebule wraz z olejem mielę w maszynce. Dodaję tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy, tak aby powstała jednolita, dobrze zbita masa. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Paszteciki: Mąkę (rozpoczynam od 300 g) zagniatam z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. Ciasto powinno być miękkie, sprężyste, ale nie klejące. Ciasto wałkuję na prostokąt na posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku układam wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawijam tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odcinam od reszty ciasta i kroję na kawałki o długości ok. 2 cm. Paszteciki układam w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładam kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawijam raz, odcinam i kroję na kawałki, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki smaruje roztrzepanym jajkiem. Piekę w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C.
Paszteciki z mięsem Mychy
Z ugotowanego mięsa, cebulki i rosołu robię farsz do pasztecików
Paszteciki z mięsem Mychy
Ciasto wałkuję na prostokątny placek, wykładam farsz wzdłuż dłuższego boku
Paszteciki z mięsem Mychy
Z wałka ciasta z mięsem odcinam nożem równe kawałeczki