nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Pasta z tuńczyka, ogórka konserwowego i z cebulki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ekspresowa do przygotowania pasta, smarowidło do ulubionego pieczywa, taką pastę można przygotować na kanapki w ramach śniadania, kolacji, bądź przekąski.

Pasta z tuńczyka, ogórka konserwowego i z cebulki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasta z tuńczyka, ogórka konserwowego i z cebulki

 

  • 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym
  • 0,5 cebulki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Pasta z tuńczyka, ogórka konserwowego i z cebulki
Tuńczyka z puszki odsączyć z zalewy, nieco rozdrobnić widelcem i przełożyć go do miseczki. Cebulkę (niezbyt dużej wielkości) obrać i w miarę drobno pokroić w kostkę. Dodać pokrojoną cebulkę do tuńczyka. Ogórki pokroić w niezbyt dużą kosteczkę i dodać je do miseczki z tuńczykiem i cebulką. Do wszystkich składników umieszczonych w misce dodać majonez oraz szczyptę pieprzu. Wszystko wymieszać. Do pasty nie dodawałam już soli, z przypraw użyłam tylko pieprzu, tuńczyk jest jak dla mnie odpowiednio słony, więc wedle mojego smaku już nie było potrzeby, by więcej pastę dosalać, bo owy tuńczyk, jak i pozostałe składniki zapewniły jej odpowiednio słony i wyrazisty smak, ale jak ktoś lubi bardziej słone jedzenie to może do pasty dodać szczyptę soli.
Pasta z tuńczyka, ogórka konserwowego i z cebulki
Odsączony z zalewy tuńczyk i pokrojona cebulka umieszczone w miseczce.
Pasta z tuńczyka, ogórka konserwowego i z cebulki
Pokrojone ogórki oraz majonez i szczypta pieprzu dodane do miseczki z tuńczykiem i cebulką.