Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kluski parowe z milką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kluski parowe można przygotować puste, z owocami, z dżemem i innymi dodatkami, ale te z czekoladą są najpyszniejsze.

 Kluski parowe z milką

Składniki:

Kluski parowe z milką

 

  • 1/2 litra mleka
  • 7 szklanek mąki
  • 3 jaja
  • 4 łyżki oleju
  • 10 dkg drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 tabliczki czekolady (najlepiej Milka)

Sposób przygotowania:

Kluski parowe z milką
Mleko podgrzać wkruszyć do niego drożdże i rozpuścić je, dodać olej, cukier i sól oraz jajka i wymieszać. Dodać mąkę, wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Potem rozwałkować (dość grubo) i wyciąć kółka. W środek każdego kółka włożyć kostkę czekolady.

Gotować na parze przez około 10 minut.

Tagi:

kluski