Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Paprykowy schab podany na czerwonej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To danie możemy podać na niedzielny obiad. W ten sposób przyrządzony schab jest soczysty, kruchy i mocno paprykowy. Do tego pyszna duszona kapusta z jabłkiem. To danie możemy podać z ziemniakami.

Paprykowy schab podany na czerwonej kapuście

Składniki:

Paprykowy schab podany na czerwonej kapuście

Składniki:

Sposób przygotowania:

Paprykowy schab podany na czerwonej kapuście
1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w plastry. Następnie każdy plaster nacieramy papryką i białym pieprzem. Odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce.

2. Po tym czasie plastry mięsa obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Następnie zalewamy wodą, tak żeby przykryła mięso i dusimy do miękkości, gdy mięso będzie miękkie odparowujemy cały płyn i przyprawiamy do smaku solą.

3. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, drobno kroimy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dokładnie ją odcedzamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty, dodajemy masło, tak około 2-3 łyżki. Przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę dusimy.

4. Na talerze nakładamy porcje kapusty i plastry schabu. Podajemy.

Rady: Ja użyłam papryki w płatkach,ale możemy użyć mielonej papryki.