Paprykowy kurczak z lubczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo aromatyczny, soczysty sposób na szybkie i zdrowe danie obiadowe. Lubczyk daje mięsu wyjątkowego aromatu.

Paprykowy kurczak z lubczykiem

Składniki:

Paprykowy kurczak z lubczykiem

 

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 3 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki posiekanego lubczyku
  • 3 łyżki oleju
  • Sól morska i kolorowy pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Paprykowy kurczak z lubczykiem
1. Dno naczynia żaroodpornego z pokrywką posmarować pędzelkiem silikonowym 1 łyżką oleju 2. Mięso z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. 3. Podudzia ze wszystkich stron posmaruj 2 łyżkami oleju i przypraw solą morską, kolorowym pieprzem oraz słodką wędzoną papryką. Lubczyk umyć, posiekać i posypać nim wszystkie kawałki mięsa. Mięsa ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj pokrywką. 4. Piekarnik rozgrzać do 200stC, włożyć naczynie i piec do miękkości mięsa ok 60 minut. Podawać ze ulubionymi dodatkami.