Paprykarz z wędzonym łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy paprykarz, idealny na kolację. Bez konserwantów, za to z mnóstwem warzyw i wędzonej ryby. Idealny na świeżą kromkę chleba.

Paprykarz z wędzonym łososiem

Składniki:

Paprykarz z wędzonym łososiem

 

  • 250 gr wędzonych brzuszków z łososia
  • 1 torebka ryżu białego (100 gr)
  • 3 marchewki
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 kopiasta łyżka ricotty
  • 1 łyżeczka soli cebulowej (może być zwykła lub czosnkowa)
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (może być zwykła)
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżki masła
  • Sól do gotowania ryżu

 

Sposób przygotowania:

Paprykarz z wędzonym łososiem
1. Pieczarki i marchewki obrać ze skórek i potrzeć na tarce o dużych oczkach. 2. Ryż ugotować w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż wyciągnąć z woreczka.3. Masło rozpuścić na patelni. Dodać warzywa, przyprawić solą cebulową i dusić do miękkości. 4. Wędzone brzuszki z łososia drobno posiekać nożem. Dodać do podduszonych warzyw i jeszcze chwilę chwilę razem przesmażyć.5. Do masy warzywno-rybnej dodać przecier pomidorowy, przyprawić słodką wędzoną papryką oraz suszonym czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać.6. Do ryżu dodać całą zawartość z patelni oraz łyżkę ricotty i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce ok. 2 godzin. Podawać np. na kolację czy śniadanie. Smacznego.

Tagi:

ryż