reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Cukinia faszerowana z sosem pomidorowo-cukiniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ostatnio przygotowuję obiady błyskawiczne, ale czasem trzeba wrzucić coś konkretnego na ząb i ta cukinia taka jest.

Cukinia faszerowana z sosem pomidorowo-cukiniowym

Składniki:

Cukinia faszerowana z sosem pomidorowo-cukiniowym

 

 

  • 400g mielonej łopatki

 

  • 1 cebula

 

 

 

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • 2 łyżki oleju

 

 

 

  • Sos pomidorowo- cukiniowy

 

  • środek cukinii- pozostałości po wydrążeniu

 

 

  • 1 łyżka oleju

 

 

  • 1 cebula

 

  • 1/2 szklanki kremówki 30 %

 

  • 1 łyżka mąki ( jeżeli wolicie gęstszy to trzeba dodać 2 )

 

 

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • 1/2 l bulionu, wywaru ew woda + rosołek warzywny

 

 

  • Dodatkowo

 

  • bulion, wywar do podlania

 

  • plastry żółtego sera

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana z sosem pomidorowo-cukiniowym

farsz

Papryka faszerowana z sosem pomidorowo-cukiniowym
wszystkie sładniki na farsz dokładnie mieszamy i przyprawiamy

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut- odcedzamy i studzimy. Cukinię myjemy i wydrążamy środek, uważając żeby nie uszkodzić skórki pozostawiając na ściankach około 1 cm miąższu. Miąższ zostawiamy do sosu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy mięso i razem podsmażamy przez kilka minut. Studzimy. Mięso mieszamy z ryżem, dodajemy resztę składników i doprawiamy solą, pieprzem i roztartym czosnkiem.

cukinia

Papryka faszerowana z sosem pomidorowo-cukiniowym
cukinie delikatnię drążymy, tak żeby pozostało nam około 1 cm miąszu i nie uszkodzić skórki

Cukinie faszerujemy i przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy wywarem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas duszenia może być różny- w zależności od wielkości cukinii, ale ja duszę od momentu gdy zagotuje sie bulion przez kolejne 30-40 minut.
Pod koniec na górę kładziemy po plasterku (lub2) sera żółtego i zostawiamy aż sie lekko rozpuści

sos

Papryka faszerowana z sosem pomidorowo-cukiniowym
miąższ z cukinii miksujemy i wykorzystujemy do sosu

W między czasie przygotowujemy sos. Cukinie blendujemy na mus- wyszło mi niecałe pół litra.
Pomidory kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na oleju, gdy zmięknie dodajemy pomidory, mus z cukinii i połowę bulionu dusimy przez 20 -30 minut, Przecieramy przez sito. Do naczynia wlewamy olej, masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, wlewamy stopniowo resztę bulion, mus z cukinii i pomidorów. Dodajemy przyprawy i czosnek roztarty z solą. Wszystko razem dusimy przez kilka minut Pod koniec dodajemy śmietankę i ostatecznie doprawiamy do smaku. Teraz już możemy serwować :)
Smacznego :)


Tagi:

cukinia