iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pancakes czyli pankejki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pankejki to tradycyjne amerykańskie śniadanie choć ja wolę nasze naleśniki dzisiaj przygotowałam je z przepisu Magdy Gessler.

Pancakes czyli pankejki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pancakes czyli pankejki

 

  • 3 czubate szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki maślanki ja dałam kefir
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Pancakes czyli pankejki

ETAP 1:

Pancakes czyli pankejki
Ciasto po wymieszaniu może mieć grudki.

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce dodać lekko ubite jajka oraz olej i kefir, całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników w cieście mogą być grudki. Przygotowane ciasto odstawić na minimum 30 minut, aby odpoczęło.

ETAP 2:

Pancakes czyli pankejki
Smażyć na złoty kolor niezbyt grube placuszki.

Nagrzać dobrą patelnię i lać ciasto porcjami, smażyć placuszki na złoty kolor w trakcie smażenia widać jak w cieście robią się pęcherzyki powietrza.