marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pan de jamon-potrawa wenezuelska.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na ciasto drożdżowe wyrobić,zagnieść,odstawić do wyrośnięcia.Potem rozwałkować,posmarować masłem po wierzchu,nadziewać,zwinąć.Piec

Pan de jamon-potrawa wenezuelska.

Składniki:

Pan de jamon-potrawa wenezuelska.

 

  • 300 g.mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży piekarskich,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 2-3 łyżki oliwy z pestek winogron.
  • Nadzienie:
  • 5-6 plastrów najlepszej szynki,
  • garstka oliwek czarnych lub zielonych,
  • garstka rodzynek,
  • 3-4 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Pan de jamon-potrawa wenezuelska.
Drożdże rozgnieść widelcem,wsypać łyżeczkę cukru,zalać ciepławą czy letnią wodą i odstawić na 10-15 min.Następnie dodać mąkę,ze trzy łyżki oliwy i sól.Wyrobić i zagnieść,podsypując mąką pod spód.Odstawić ciasto w naczyniu w cieple miejsce,zakryć czystą ściereczką.Po upływie 1,5 godziny ciasto rozwałkować na całą szerokość,posmarować masłem po powierzchni i rozłożyć plastry szynki,posypać oliwkami i rodzynkami,aby potrawa miała smak słono-słodki przy spożywaniu.Potem ostrożnie zwijać ciasto z zawartością w roladę,zalepić dobrze na brzegach.Położyć roladę w formie cwibakowej,wstawić do piekarnika na 40 min. i piec w temp.160-180 st.C.Po upieczeniu roladę wyjąć,ostudzić i kroić w plastry.Podawać je na półmisku lub na talerzykach.