przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pampuchy z dżemem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tanie danie niesłychanie :D

Pampuchy z dżemem

Składniki:

Pampuchy z dżemem

 

Sposób przygotowania:

Pampuchy z dżemem
Drożdże rozpuszczamy w mleku. Mleko powinno mieć letnią temperaturę. Dodajemy olej. Mieszamy. Taką mieszaninę dodajemy do przesianej mąki. Następnie wbijamy jajka, wsypujemy sól i cukier. Starannie wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione prawie nie lepi się do rąk. Powinno mieć dość luźną konsystencję, mniej zwartą niż np. ciasto na pizzę. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy kuleczki, wielkości mandarynki. Nadziewamy każdą odrobiną dżemu. Ukłądamy je na blacie podsypanym mąką i ponownie czekamy , aby troszkę podrosły. Jeżeli nie posiadamy sprzętu do gotowania na parze,przygotowujemy zwykły , dośc duży garnek .Nalewamy do niego,do około połowy wysokości, wody. Nakrywamy go gazą, którą dookoła przymocowujemy jakimś sznurkiem, aby gaza się dobrze trzymała. Wodę w garnku zagotowujemy. Na gazie układamy kluski, w sporych odstępach od siebie,bo sporo urosną, przykrywamy je np.miską i gotujemy tak około 10-15 minut. Maseło roztapiamy i polewamy nim gotowe pampuchy. Ja posypuję je dodatkowo gruboziarnistym cukrem

Tagi:

jajko jajka