sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Paluchy z młodym jęczmieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Młody jęczmień to bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu a dodatkowo pomaga w leczeniu cukrzycy jak i jej zapobieganiu. Dlatego przemyciłam go synowi w takich oto "zielonych bułeczkach".

Paluchy z młodym jęczmieniem

Składniki:

Paluchy z młodym jęczmieniem

Składniki

  • ok. 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku
  • 25 g drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 15 g otrąb pszennych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 ml oleju
  • 3 łyżki ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

Paluchy z młodym jęczmieniem
Pokruszone drożdże zalewamy odrobiną ciepłej wody. Kiedy się rozpuszczą dodajemy cukier i około 4 łyżki mąki, (odsypujemy z tej odmierzonej). Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę, młody jęczmień, sól , otręby oraz ziarna słonecznika. Mieszamy łyżką.

Dodajemy zaczyn, resztę wody i olej. Zagniatamy gładkie ciasto lub wyrabiamy robotem. Ostawiamy na około 1 godzinę. Kiedy podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie zagniatamy. Delikatnie wałkujemy aby nadać mu kształt prostokąta o grubości około 2 cm.

Ciasto kroimy nożem na 8 kawałków. Każdy przewracamy na bok, rozciągamy i rozgniatamy palcami. Zostawiamy jeszcze na 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Każdy paluch smarujemy wodą i pieczemy około 10-15 minut.