2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pączki wg mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Przepis który z pokolenia na pokolenie jest u mnie w domu,na tłusty czwartek Mama zawsze je piecze,są pulchne bez nadzienia oprószone tylko pudrem.

Pączki wg mojej mamy

Składniki:

Pączki wg mojej mamy

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 6 żółtek
  • 2 jaja
  • 100 g margaryny
  • 30 ml spirytusu
  • otarta skórka cytrynowa około 1 łyżki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Pączki wg mojej mamy
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,wymieszać ze szklanką ciepłego mleka,wsypać pół szklanki mąki i odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże się "ruszyły". Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę ,dodać wyrośnięte drożdże ,skórkę otartą z cytryny,wlać spirytus oraz resztę mleka i mąki. Zagnieść ręką dobrze elastyczne ciasto pod koniec wlać ciepłą ale nie gorącą rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrobić do całkowitego połączenia-do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od reki. Pozostawić je w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę aby ładnie wyrosło.Gdy podwoi objętość wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę ,formować w ręku niewielkie kule,rozłożyć na stolnicy,lekko spłaszczyć,przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. W szerokim rondlu rozgrzać olej i smażyć pączki kilka minut z obu stron na rumiano. Wyjmować osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i zimne oprószyć grubo cukrem pudrem.