bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Pączki parzone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Polecam

Pączki parzone

Składniki:

Pączki parzone

 

  • 15 dag mąki, 3 jajka, 8 dag masła, łyżeczka cukru, olej

Sposób przygotowania:

Pączki parzone
Masło ze szklanką wody i łyżeczką cukru zagotować. Gdy zawrze, zdjąć z ognia, wsypać szklankę mąki i wymieszać dobrze, postawić znowu na ogniu i trzymać dosłownie 4 minuty, ciągle mieszając, aby ciasto nie przywarło do rondla. Zdjąć z ognia, wbić natychmiast w ciasto l jajko i dokładnie wymieszać, następnie wbić jeszcze dwa całe jajka, znowu mieszając. Gdyby się ciasto okazaio zanadto gęste, wibić jeszcze pół jajka lub bardzo małe całe. O gęstości ciasta można się przekonać, biorąc na łyżkę kawałek wielkości jajka; jeżeli się nie rozlewa i nie zostaje na łyżce, lecz spada całym kawałem, to dobre. Posypać stolnicę z lekka mąką, położyć czwartą część ciasta, znowu posypać mąką (żeby nie przyległo ani do stolnicy, ani do rąk), pokrajać na kawałki wielkości cala, po czym uformować gałki okrągłe. Ułożyć je na podłużne paski papieru, posmarowane olejem. W szerokim rondlu mieć co najmniej l litr gorącego oleju, który należy wypróbować ośrodka chleba; jeżeli chleb rzucony zaledwie otacza się perełkami i drży, to olej dostatecznie rozgrzany. Odstawić rondel z ognia na brzeg kuchenki, umoczyć papier z gałkami w oleju tak, aby odeszłyodpapieru,wrzucićjeipowolipowiększaćtemperaturęoleju, stawiając go na coraz większym ogniu. Gdy pączki się zrumienią, osaczyć je na łyżce cedzakowej i układać na serwetę, posypując — póki gorące -cukrem z wanilią.
To samo ciasto można układać na blachę, posmarowaną masłem — w formie 0'krągłych obwarzanków, a będą ciastka parzone

Tagi:

jajko jajka