SUPERPRZEPIS

Pączki

  • Ewa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Pączki Więcej zdjęć (5)

Pyszne pączki, mięciutkie, puszyste i jednocześnie wilgotne. Długo zachowują świeżość. Ozdobione kwiatami z plastycznego lukru.

Składniki:

Pączki

 

 

Sposób przygotowania:

Pączki
Składniki muszą być w temp. pokojowej. Robimy zaczyn- podgrzewamy mleko, aby było ciepłe. Do rozkruszonych drożdży dodajemy 3 łyżki cukru, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy 5 łyżek mąki. Mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut, aż zaczyn wyrośnie. W dużej misce mieszamy resztę mąki, sól, cukier, dodajemy rozczyn, żółtka, masło, spirytus, skórkę i sok z pomarańczy. Całość dobrze wyrabiamy. Kiedy ciasto odchodzi już od dłoni, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż wyrośnie. Po tym czasie z ciasta formujemy małe pączki nadziewając ulubionym nadzieniem (konfiturą). Pączki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy w garnku lub na patelni na głębokim oleju- ja używam rzepakowego. Ważne aby temperatura oleju nie była ani za niska, ani za wysoka. Po wrzuceniu na rozgrzany tłuszcz partii pączków (max. 4 sztuki, aby temperatura oleju nie spadła), przykrywamy garnek pokrywką. Kiedy ładnie się zarumienią, obracamy na drugą stronę i pieczemy już bez przykrycia. Dzięki temu pączki nie będą zbyt tłuste i uzyskamy ładną jasną obwódkę dookoła pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy. Lukrujemy (sok z cytryny i tyle cukru pudru ile zabierze), lub posypujemy cukrem pudrem. Na wierzchu możemy posypać podprażonymi orzechami włoskimi lub kandyzowaną skórką pomarańczową.
Pączki
Etap 1 pączek z lukrem i skórką pomarańczową w przekroju
Pączki
Etap 2 pączki - etap przygotowania ciasta - wyrośnięte ciasto na pączki
Pączki
Etap 3 - etap przyogotowywania pączków- rośnięcie
Pączki
Etap 4 pączki- smażenie pączków na głębokim i dobrze rozgrzanym oleju