Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Portugalski deser

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Grzaneczki Rabanadas to bardzo popularny w Portugalii deser .

Portugalski deser Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Portugalski deser

 

  • 1 bułka bagietka ( pokrojona na ... plasterków o grubości ok. 1 cm. ) lub 2 zwykłe duże bułki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • olej z pestek winogron ( w oryginale oliwa ale ja nie toleruję )
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Portugalski deser
Z bułki okroić skórki . Można też pozostawić ze skórką - równie dobrze smakują.Jajko roztrzepać dokładnie z mlekiem. Maczać bułkę w płynie . Rozgrzać na patelni olej i smażyć bułkę na rumiano z . Wymieszać cukier z cynamonem na talerzu . Grzaneczki , które zdejmujemy z patelni kłaść na talerz w cukrze z cynamonem i obtaczać tak by jak najwięcej się przykleiło . Podawać na ciepło .
Z ciekawostek- Rabadanas są podawane w trakcie portugalskiej Wigilii.
Portugalski deser
Zaczynamy od pokrojenia bułki w plastry ( okroić ze skórki lub nie jak kto woli )
Portugalski deser
Roztrzepać jajka z mlekiem i maczać w tym bułkę z obu stron
Portugalski deser
Układać na patelni na gorącym oleju i smażyć na rumiano z obu stron
Portugalski deser
Usmazone kawałki bułki zdejmować z patelni wkładajac je natychmiast na cukier zmieszany z cynamonem i obtaczając w nim dokładnie