SUPERPRZEPIS

Pomidorowo-cukiniowa pizza

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Pomidorowo-cukiniowa pizza Więcej zdjęć (2)

Pizzę podajemy oprószoną pokrojonymi listkami bazylii.

To tania, prosta i pyszna pizza

Składniki:

Pomidorowo-cukiniowa pizza

 

  • Średnica 32cm

 

  • Ciasto:
  • 30 dag maki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 150 ml mleka,
  • ¼ kostki drożdży,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 jajko
  • Białko do posmarowania
  • Nadzienie:
  • 2 młode cukinie,
  • 3-4 pomidory,
  • 1-1,5 łyżki kaparów,
  • 100 g sera mozzarella w plasterkach,
  • Świeże liście bazylii do dekoracji,
  • Pomidorki koktajlowe do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowo-cukiniowa pizza
CIASTO: Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz sól i bazylię. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę. U mnie jest to dno tortownicy. Formujemy szersze brzegi. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Na ciasto wykładamy nadzienie. NADZIENIE: Cukinię oraz pomidory myjemy, osuszamy. Gotowe kroimy na plasterki (grubość około 03-05 cm). Tak przygotowane warzywa układamy na przygotowanym cieście naprzemiennie tworząc dwa okręgi. Całość posypujemy kaparami. Pizzę pieczemy około 30 minut w 180°C. Na 10 minut przed końcem posypujemy ją pokrojonym w słupki serem.Pizzę podajemy oprószoną pokrojonymi listkami bazylii.
Pomidorowo-cukiniowa pizza
Pokrojone w plasterki pomidory oraz cukinie układamy naprzemiennie na powierzchni ciasta.