Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Pomarańczowy grzybek

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobry deser na niedzielne popołudnie.

Pomarańczowy grzybek

Składniki:

Pomarańczowy grzybek

 

  • 100g Czekolady
  • cukier
  • mleko
  • koniak
  • Krem:
  • mleko
  • cukier
  • 3 żółtka
  • 50g mąki pszennej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 20g likieru pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy grzybek
Pomarańcze kroimy na pół i wydrążamy miąższ. Skórkę gotujemy około 40min, czterokrotnie zmieniając wodę żeby pozbyć się goryczy. Cukier rozpuszczamy w wodzie i gotujemy. Dodajemy skórkę i dalej gotujemy. Mleko gotujemy z wiórkami kokosowymi. Żółtka trzemy z cukrem, szybko mieszając dosypujemy mąkę. Dodajemy przegotowane mleko. Przelewamy do garnka, ustawiamy na dużym ogniu i mieszamy do uzyskania budyniu. Dodajemy likier i wystudzamy. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i dodajemy koniak. Wystudzoną skórkę z pomarańczy napełniamy kremem, polewamy czekoladą i posypujemy orzechami.

Tagi:

czekolada