Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Policzki wołowe duszone w piwie na puree

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Moje nowe kulinarne odkrycie przepyszne i niedocenione policzki wołowe. Policzki to moim zdaniem jedna z najlepszych części wołowiny, nie ma dużo tłuszczu, samo mięso a do tego bardzo atrakcyjna cena jak na wołowinę, polecam wszystkim :)

Policzki wołowe duszone w piwie na puree

Składniki:

Policzki wołowe duszone w piwie na puree

 

  • Policzki
  • 2 policzki wołowe
  • 500 ml ciemnego piwa typu Porter
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 plastry imbiru
  • 3 gałązki tymianku
  • 10-2 łyżki brązowego cukru lub miodu
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • Sól, pieprz
  • Oliwa
  • Puree
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1-2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki śmietany kremówki
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Policzki wołowe duszone w piwie na puree
Policzki oczyszczamy ze ścięgien, myjemy, osuszamy. Do miski wlewamy piwo, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, chilli i imbir, dodajemy cukier i tymianek i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru.Do tak przygotowanej marynaty wkładamy policzki i marynujemy je najlepiej przez noc.

Następnego dnia policzki wyciągamy z marynaty, osuszamy je, lekko solimy i pieprzymy i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Obsmażone policzki wkładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy je marynatą i bulionem, przykrywamy je folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 120 minut, po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopnia, ściągamy folię i pieczemy policzki jeszcze około 30-40 minut.

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i tłuczemy na puree, dodajemy masło, śmietankę sól, pieprz i odrobinę gałki i mieszamy na gładką masę.

Upieczone policzki przekładamy na deskę aby odpoczęły, sos powstały z pieczenia przelewamy na patelnie ( wcześniej usuwamy nadmiar tłuszczu zgromadzony na powierzchni sosu ) i odparowujemy go na dużym ogniu, aż do momentu uzyskania konsystencji syropu. Na talerze wykładamy porcję puree, na nim układamy pokrojone w plastry policzki wołowe, a na około wylewając porcję sosu. Serwujemy gorące.

Tagi:

piwo puree