Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Półfrancuskie rożki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam bardzo pyszne półfrancuskie rożki. Idealne na podwieczorek. Po za czasem oczekiwania przygotowuje je się bardzo szybko. Wielowarstwowe ciasto w połączeniu z budyniem to bardzo pyszne połączenie.

Półfrancuskie rożki z budyniem

Składniki:

Półfrancuskie rożki z budyniem

Ciasto:

Budyń:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier puder do oprószenia rożków

Sposób przygotowania:

Półfrancuskie rożki z budyniem
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.

2. W połowie mleka rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy. 

3. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty. Na każdy nakładamy po porcji budyniu, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. 

4. Tak przygotowane rożki układamy na blaszce ( niczym nie wyłożonej ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. 5. Upieczone rożki studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego. 



Rady: Z przepisu wychodzi dwie spore blaszki rożków. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. 

Tagi:

ciastka