Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Polędwica marynowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczeń podawać ze szparagami, i innymi surówkami.

Polędwica marynowana

Składniki:

Polędwica marynowana

 

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • po łyżce bazylii, estragonu, cząbru,
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 1/3 szklanki octu winnego
  • 2 łyżki smalce
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Polędwica marynowana
Polędwice oczyśćić z błon, umyć, osuszyć, natrzeć solą i zmiażdżonym czosnkiem, włożyć do kamiennego garnka, skropić octem i olejem. Oprószyć ziołami, dodać ziele angielskie liść laurowy, przykryć z zostawić do drugiego dnia. Następnego dnia w rondlu rozgrzać smalec, włożyć mięso i zrumienić na złoty kolor, podlać wodą przykryć i dusić. Po 20 minutach dodać cebulę pokrojoną w plastry, pieprz i znów podlać wodą i dalej dusić 15 minut na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie to pokroić go w plastry, położyć na półmisek i posypać natka pietruszki. Powstały sos z pod pieczeni, przecedzić i wlać do sosjerki.