dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pocieszyciel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Doskonałe ciasto na pocieszenie w trudnych chwilach.

Pocieszyciel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pocieszyciel

 

Sposób przygotowania:

Pocieszyciel
Jajka myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie do ciasta dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy ocet i ponownie dokałdnie mieszamy. Pieczemy biszkopt w 180 stopniach ok 30 min. Po upieczeniu biszkopt należy ostudzić i przekroić na pół.
Przygotowanie kremu:
W 3/4 szkl mleka mieszamy mąki i żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z żółtkami i chwilę gotujemy ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budń. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch i do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Cały czas miksując na koniec wlewamy ajerkoniak.
Powstałym kremem przekładamy wystudzony biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy kremem i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Smacznego.
Pocieszyciel
Białka ubijamy na pianę, a żółtka ucieramy z cukrem.
Pocieszyciel
Przygotowane ciasto biszkoptowe pieczemy w nagrzanym piekarniku.
Pocieszyciel
Przygotowanym kremem przekładamy biszkopt.
Pocieszyciel
Wierch ciasta obficie posypujemy czekoladą.