mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Szpinak lekko egzotycznie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Egzotyczne danie ze szpinakiem w roli głównej.

Szpinak lekko egzotycznie

Składniki:

Szpinak lekko egzotycznie

 

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 200 g piersi kurczaka
  • 4 jajka
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • mały kawałek korzenia imbiru
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniacznej
  • 4 łyżki oleju
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Szpinak lekko egzotycznie
Jajka ugotować na twardo. Szpinak dokładnie umyć, osuszyć i usunąć twarde ogonki liści. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w słupki imbir, pokrojone w kostkę mięso z kurczaka i smażyć ciągle mieszając. Później wrzucić jeszcze szpinak. Po 5 minutach dodać sos ostrygowy, pokrojone, pozbawione nasion papryczki chilli i cukier. Wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić 5 minut. Na koniec duszenia dodać rozprowadzoną z kilkoma łyżeczkami wody mąkę ziemniaczaną i pokrojone na kawałki jajka.Dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą. Przetrzymać jeszcze na małym ogniu ok. 4 minut od czasu do czasu mieszając. Smacznego.