jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szpinakowa tarta z owocami lata

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tarta do wypiek lubiany przez wszystkich, więc jak najbardziej polecam przygotować ją na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Tego typu desery zawsze zachwycają smakiem i wyglądem.

Szpinakowa tarta z owocami lata Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowa tarta z owocami lata

Forma „owocówka” o średnicy 28 cm Ciasto szpinakowe:

  • 4 jajka,
  • 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 220 gram cukru

Śmietanka z owocami:

  • 500 ml śmietanki,
  • 3,5 łyżeczki żelatyny,
  • Około 250 gram malin,
  • 1 łyżka cukru pudru do smaku
  • Dodatkowo:
  • Maliny, borówki, jeżyny do wykończenia tarty.

Sposób przygotowania:

Szpinakowa tarta z owocami lata

ETAP 1

Szpinakowa tarta z owocami lata
Odpowiednio przygotowujemy formę owocówkę

Formę na tarte dokładnie smakujemy tłuszczem i oprószamy mąką.

ETAP 2

Szpinakowa tarta z owocami lata
Gotowe ciasto umieszczamy we formie, pieczemy

CIASTO: Rozmrożony szpinak odciskamy z nadmiaru płynu. Tak przygotowany miksujemy z olejem.

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitej masy wsypujemy mąkę tortową, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy szpinak z olejem. Całość miksujemy do uzyskania ciasta o jednolitym kolorze.

Szpinakowe ciasto wykładamy na przygotowaną formę owocówkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy je ok 40 minut w 180°C.

ETAP 3

Szpinakowa tarta z owocami lata
Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i studzimy

Gotowe ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika, wyjmujemy również z formy, układając je na deseczce do góry dnem.

Tak wyjęte pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

ETAP 4

Szpinakowa tarta z owocami lata
Delikatnie zeskrobujemy górę ciasta

Po ostygnięciu ze środka tarty zeskrobujemy cienką warstwę ciasta, która posłuży nam do wykończenia deseru.

Na środek ciasta wykładamy śmietankę z malinami.

ETAP 5

Szpinakowa tarta z owocami lata
Na ciasto szpinakowe nakładamy śmietankę

ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy do niej żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu do śmietanki dodajemy maliny. Łączymy je z ciastem za pomocą łyżki.

Malinową śmietankę wykładamy na środek ciasta szpinakowego. Na wierzch wykładamy owoce lata. U mnie są to maliny, borówka i jeżyny. Dodatkowo wierzch posypujemy zeskrobanym wcześniej szpinakowym ciastem.

Deser umieszczamy w chłodzie, by śmietanka zastygła.


Tagi:

ciasto krem owoce